Haber

İslam İşbirliği Gençlik Forumu’nun 5. Genel Kurulu Şişli’de yapıldı

İSLAM İşbirliği Gençlik Forumu’nun 5. Genel Heyeti Şişli’de gerçekleştirildi. Forumda konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Gazze’deki katliam durmazsa ve Filistin’de iki devletli çözüm hayata geçirilmezse bu tür çatışmaların yeniden yaşanacağını ve yaygınlaşacağını öngörmek zor değil” dedi. Bu nedenle daha istikrarlı bir bölge ve coğrafyadan, dünya barışından yana olduğumuzu belirterek, “Bu katliamın bir an önce durmasını ve iki devletli çözümün hayata geçmesini istiyoruz” dedi.

İslam İşbirliği Gençlik Forumu 5. Genel Kurulu’nun açılış programı, İstanbul’da 56 üye ülke temsilcisinin katılımıyla Şişli’de gerçekleştirildi. ICYF Başkanı Taha Ayhan’ın ev sahipliği yapacağı forum iki gün sürecek. Forumun açılış programına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Dünya Etno-Spor Konfederasyonu Lideri Bilal Erdoğan katıldı. Açılış töreninde İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin Türkiye’deki büyükelçileri, milletvekilleri ve belediye başkanları da hazır bulundu.

“HİÇBİR RENK DİĞERİNDEN ÜSTÜN DEĞİLDİR”

Programda İngilizce konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Lideri Bilal Erdoğan, spor alanında yapılan çalışmalara değinerek, spor alanında tek renkli bir dünya yaratmaya çalıştıklarına dikkat çekti. Erdoğan, “Hiçbir rengin diğerine üstünlüğü yoktur. Bütün renkler eşittir ve dünya kültürüne katkı sağlar.” Erdoğan, Filistin’deki soykırıma da dikkat çekerek, çifte standartlı bir Batı medeniyetinin var olduğunu söyledi. Batı dünyasının dünyanın diğer bölgelerine yönelik tutumuna karşı çıktıklarını belirten Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın faaliyetlerinin bu süreçte değerli olduğunun altını çizdi.

“Batı’da İslam düşmanlığının artması bizi daha uyanık olmaya sevk ediyor”

“İslam dünyasının çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu” ifade eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, şöyle konuştu: “Şu anda Müslümanlar ve İslam dünyası olarak karşı karşıya olduğumuz temel sorunlar; birincisi İslamofobi, yani Müslümanları aşağılama, aşağılama ve aşağılamadır. ve diğer ülkelerde İslam, çünkü onlar Müslüman.” Müslümanlara yönelik kimlik ve Müslüman düşmanlığına dayalı siyaset nedeniyle ayrımcılık giderek artan bir trend haline geldi. Dünya Müslümanları olarak bu sorunun kaynağına inip mücadele etmemiz ve İslam’ı en iyi şekilde temsil etmek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Özellikle batı merkezli İslamofobi. Kur’an düşmanlığı fikri bir meydan okumadan doğmuş, fiziki müdahale ve hakarete dönüşmüştür. Kur’an-ı Kerim yakmanın ve çeşitli şekillerde Kur’an’a hakaret etmenin arttığı bir ortamda, Müslümanlar sürekli olarak kışkırtılmaya çalışılıyor ve Müslüman düşmanlığı üzerinden iktidar ele geçirilmeye çalışılıyor. “Bunun zamanı çoktan geçmiş bir politika yolu olması gerekirdi. Maalesef Batı’da artan İslam düşmanlığı ve öteki düşmanlığı bizi bu konuda daha uyanık olmaya itiyor.”

“YAKLAŞIK 30 BİN TEMİZ İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ”

Gazze’de yaşananlara dikkat çeken Bakan Fidan, “Bu Gazze’deki üçüncü büyük savaş ama Filistin topraklarının işgali onlarca yıldır aralıksız devam ediyor. 100 günü aşkın süredir devam eden bu katliamda” 30 bine yakın masum insan hiçbir ayrım yapılmadan bilinçli olarak katledildi.” Bundan daha vahim bir durumda dünya kamuoyu, özellikle batı ülkeleri, yani devletler düzeyinde değil siyasi aktörler düzeyinde ya sessiz kaldı ya da bu katliama destek verdi. Bu sessizliğin bu katliama, bu soykırıma ortak olmak anlamına geldiğini her zaman söyledik. Dünyadaki sistemin temellerini sarsacak bir gelişme. Dünyada gelecekte yaşanacak çatışmalar için referans olarak kullanabileceğiniz hiçbir ahlaki değerin uluslararası hukukta yeri olmadığını gösteren bir gelişmedir. Bakın bu sadece yerel bir çatışma ve savaş değil, tüm dünyayı etkileyecek bir savaş. Jeostratejik kırılmalar ve jeostratejik sonuçlar dünyanın kaldıramayacağı şeylerdir. Yükler ve acılar getirebilir, dolayısıyla bu katliamın bir an önce durdurulması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Gazze’deki katliam durmazsa ve Filistin’de iki devletli çözüm hayata geçirilmezse bu tür çatışmaların yeniden yaşanacağını ve yaygınlaşacağını tahmin etmek zor değil sevgili kardeşlerim. “Dolayısıyla daha istikrarlı bir bölge ve coğrafya için, dünya barışı için bu katliamın bir an önce durdurulmasını ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesini istiyoruz.” dedi.

“ORTAK İŞBİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

ICYF ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortak projeleri bulunduğunu belirten Osman Aşkın Bak, “Ülkemizde bakanlığımıza bağlı 50’ye yakın gençlik kampımız var. Bu gençlik kamplarında bu gençlerle ortak projeler yürütüyoruz. Onları davet edin. Ortak kültürel girişimler yürütüyoruz. Dolayısıyla “Bu süreci aktif olarak yürütüyoruz. ICYF ile ortak çalışmalarımız hızla devam ediyor. Gençlerimizi çok doğru bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Geleceğimizin gençlerinin bu coğrafyada ayakta kalabilmesi, güçlenebilmesi için hem bilimde hem de teknolojide birçok alanda ortak iş birliğine ihtiyacımız var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu