Ekonomi

İngiltere ihracatında yeni dönem

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, İngiltere, Galler ve İngiltere’ye sunulacak mallar için, CE işareti gerektiren çoğu malları kapsayan ve bu işaret gibi malların ilgili mevzuatın tüm gerekliliklerini karşıladığını gösteren UKCA’nın kullanılması zorunlu olacaktır. İskoçya pazarı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, UKCA başvurusu hakkında değerlendirmede bulundu.

İngiltere’nin Türkiye’nin en değerli ticaret ortaklarından biri ve en çok ihracat yapılan dördüncü ülke olduğunu belirten Gültepe, bu ülkeye yılın 11 ayında 12 milyar dolar ihracat yapıldığını söyledi.

Bu nedenle ihracatçı olarak Brexit sürecini yakından takip ettiklerine işaret eden Gültepe, “Brexit süreci 31 Aralık 2020’de tamamlandı. Bu tarihin prestijiyle İngiltere de içinde bulunduğumuz AB Gümrük Birliği’nden ayrıldı. Ertesi gün yani 1 Ocak 2021 2018 yılı itibari ile Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girmiştir.Bu sayede ihracatçılarımızın olası kayıplarının önüne geçilmiştir.” söz konusu.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla birlikte bazı yeni teknik düzenlemelerin getirildiğine dikkat çeken Gültepe, şunları kaydetti:

“CE işaretinin yerine İngiltere Uygunluk Değerlendirme sembolü olan UKCA işareti konulmuştur. Uygulamaya 1 Ocak 2022 tarihinde başlanmış ancak 1 Ocak 2023 tarihine kadar İngiltere, İskoçya ve Galler’de CE işaretli ürünlerin kabulüne karar verilmiştir. olası kayıpları önlemek için.Bu geçiş dönemi 1 Ocak 2024’e kadar devam ediyor.Bu konuda Birleşik Krallık tarafından mağduriyetlerin önlenmesi için olumlu bir tutum sergileniyor.İhracatçılar yine de çoğu ürün için AB gerekliliklerine uymaya devam edebilecek ve CE işaretini 1 Ocak 2023 tarihine kadar kullanabilecek. Yeni yaklaşım kapsamında UKCA işareti, 1 Ocak 2024 tarihine kadar esere iliştirilecek bir etikete veya beraberindeki bir belgeye eklenerek eşya üzerinde kullanılabilecek.

“İhracatta söz kaybı olmaz”

Gültepe, uygulamayla ilgili firmaları uyardı, “UKCA işareti kapsamında üretim yapan, özellikle kimya, elektrik-elektronik, demirli ve demirsiz metaller, makine ve aksesuarları sektörlerinde ihracat yapan firmalarımızın bu konuda hassas olması gerekiyor. firmalarımız direkt olarak başvuruda bulunabilirler.Değerleme yapılması isteniyorsa firmalarımızın uygunluk beyanı için gerekli belgeleri temin etmek üzere İngiltere onaylı bir değerleme kuruluşu ile çalışmaları gerekmektedir.Bu uygunluk beyanı için ayrıca teknik dokümanlara sahip olunması gerekmektedir. .Daha sonra UKCA işaretinin esere mevzuata uygun bir biçimde yerleştirilmesi yeterlidir.” ifadelerini kullandı.

TİM Başkanı Gültepe, Türkiye’den İngiltere’ye ihracat yapan 27 sektörde 11 bine yakın firmanın bulunduğunu belirterek, “Bu firmaların tamamı bu tabelayı ve getirdiği teknik yenilikleri önümüzdeki yıl, bu olmazsa önümüzdeki yıl dikkate almak zorunda. yıl.” söz konusu.

UKCA işareti ile ilgili ürün bazlı kılavuzların da bulunduğunu vurgulayan Gültepe, şunları kaydetti:

“Firmalarımızın ihracat çalışmalarına ilişkin gelişmeleri incelemelerinde fayda olacaktır. Yeni düzenlemeler olduğu takdirde sizleri UKCA işareti ile ilgili gereklilikleri bir an önce yerine getirmeye ve olası aksamaların önüne geçmeye davet ediyorum. TİM ve ihracatçı birlikleri olarak, ihracatçılarımıza sektörel ve ürün bazında bilgi veriyoruz.İngiltere “Pazarda ihracat kaybına yol açacak bir durumun söz konusu olmadığını düşünüyorum. Türk ihracatçısı dünya standartlarına uygun bir üretim yapısına sahiptir. Bu nedenle talep edilen belgelerin bazı teknik düzenlemeler dikkate alınarak beyan edilmesi yeterli olacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu