Ekonomi

Gana 2024 bütçesinde daha yüksek büyüme ve daha düşük enflasyon öngörüyor

ACCRA – Gana Maliye Bakanı Ken Ofori-Atta, ülkenin 2024 bütçesini sunarak, büyümenin hızlanacağı ve enflasyonun düşeceği varsayımlarıyla olumlu bir ekonomik görünümün sinyalini verdi. Hükümet, ekonominin büyüme oranının 2023’teki yüzde 2,3’ten 2024’te en az yüzde 2,8’e çıkmasını, 2027’de ise yüzde 5’e ulaşma potansiyelinin olmasını bekliyor.

Bütçe, Gana’nın Ekim ayında %35,2 ile zirveye ulaşan yüksek enflasyon oranlarının damgasını vurduğu güçlü bir dönemin ardından ekonomisini istikrara kavuşturma kararlılığını yansıtıyor. Merkez bankası politikalarının uygulanmasıyla enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 15’e düşmesi bekleniyor. Bütçede ayrıca petrol dışı reel GSYİH’nın en az yüzde 2,1 oranında büyüyeceği, faiz dışı istikrarın yüzde 0,5 fazla vereceği, döviz rezervleri ise en az üç aylık ithalatı karşılayacak seviyede olacak.

Yatırımcının güvenini yeniden tesis etmek ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) mayıs ayında aldığı 3 milyar dolarlık kurtarma paketinin koşullarını sağlamak amacıyla bütçede seçmenlerin fark edebileceği ancak finansal istikrarı tehlikeye atabilecek önlemler yer almıyor. Bu kurtarma paketi Gana’nın borç batağına düşmemesi açısından çok önemliydi.

Hükümetin iç borcu yeniden yapılandırmadaki başarısı, bu ayın başında Gana’nın yerel para cinsinden kredi notunu yükselten Fitch Ratings tarafından da doğrulandı. Yeniden yapılanma, borç servisinde değerli tasarruflar sağlayarak ülkenin ekonomik dayanıklılığına katkıda bulundu.

İyimserlik, hükümetin yakında resmi alacaklılarla borçların silinmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalayacağı beklentisiyle de destekleniyor. Bu anlaşma, IMF’den ilave 600 milyon dolarlık bir yardımın önünü açacak ve Gana’nın ekonomik toparlanma çabalarına daha fazla destek sağlayacak.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberhizan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu